Ons model voor creatief & duurzaam onderwijs

Laten we onze houding ten opzichte van klimaatproblemen, met name binnen de mode-industrie, onder de loep nemen. Het is cruciaal om zowel de schoonheid van mode te waarderen als de negatieve impact ervan, zoals vervuiling en onrechtvaardige werkomstandigheden, te begrijpen. Door ons bewust te zijn van deze kwesties kunnen we openstaan voor nieuwe perspectieven en oplossingen.

tafel met modebaas attributen
omgekapte boom

Creatieve oplossingen en actie

Met onze verbeelding kunnen we duurzame materialen en eerlijke productieprocessen verkennen. Laten we niet alleen praten, maar ook handelen door bewuste keuzes te maken en anderen te informeren over duurzame mode. Door samen te werken en actie te ondernemen, kunnen we een positieve impact maken en bijdragen aan een betere wereld.

Lees meer over onze leerbenaderingen

Bij Modebaas hanteren we de algemene educatieve aanpak van People Planet Fashion. Dit is gebaseerd op diverse pedagogische methodologieën. We willen voldoen aan de behoefte aan duurzaam onderwijs dat gericht is op kritisch denken, emancipatie en verbreding van het perspectief. Hierbij passen we de volgende benaderingen toe:

Ervaringsgericht onderwijs (EGO)

Wij omarmen de principes van Ervaringsgericht Onderwijs (EGO). We baseren onze aanpak op de belevingswereld van leerlingen, stimuleren autonomie en bevorderen onafhankelijk denken. Interactie met de omgeving en samenwerking zijn essentieel. Onze dynamische leeromgeving biedt ruimte voor ontdekking en groei, en stimuleert het vrije initiatief, en de ervaringsgerichte dialoog. Zo ontwikkelen leerlingen creativiteit, probleemoplossend vermogen en een gevoel van gemeenschap. Onze aanpak legt de basis voor betrokkenheid, kritisch denken en de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden voor een duurzame toekomst.

Making things Visible

We geloven in het zichtbaar maken van het leerproces. Hierbij maken we gebruik van de inzichten van Ron Ritchhart (2008, 2015) en Kristen MacConnell (2015). We creëren een klas- en schoolcultuur waarin leerlingen van elkaar leren en denken zichtbaar maken door middel van gesprekken, schrijven, tekenen en andere expressievormen. Dit bevordert feedback, reflectie en verbetering van de resultaten. Ook wordt zo de voortgang zichtbaar voor ouders, docenten en schoolleiding.

Project Based Learning (PBL)

Binnen onze aanpak neemt Project Based Learning (PBL) een belangrijke plaats in, vooral tijdens onze projectweken in het basisonderwijs. Leerlingen worden uitgedaagd om te leren door middel van projecten, waarbij ze samenwerken aan echte problemen en het geleerde direct toepassen, wat hun leerproces verdiept. Om PBL effectief uit te voeren, passen we succesvolle docentenstrategieën toe, zoals leerlingen ruim van tevoren laten nadenken over het project, het creëren van een cultuur van zelfstandigheid, samenwerking buiten het klaslokaal en gevarieerde methoden voor beoordeling en evaluatie.

Bij Modebaas streven we naar een inspirerende en effectieve leeromgeving waarin leerlingen actief betrokken zijn bij hun eigen leerproces. Door de combinatie van ervaringsgericht onderwijs, het zichtbaar maken van het denkproces en Project Based Learning leggen we de basis voor betrokkenheid, diepgaand begrip en de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden. Op deze manier empoweren we leerlingen om kritisch te denken, problemen op te lossen en actieve deelnemers te worden in het creëren van een duurzame toekomst.

Doe je mee?

Ben jij klaar om bij te dragen aan een bewustere mode-industrie? Heb je zin in een leuke activiteit of ben je geïnspireerd om samen een projectweken te starten? Neem dan contact met ons op!

Onze partners

Wij werken samen met diverse scholen en organisaties om onze programma’s mogelijk te maken

logo quadrant
logo hart
logo kind & co
Modebazen - partners - logo - Gemeente - Utrechtse - Heuvelrug
Modebazen - partners - logo - SKVR
Modebazen - partners - logo - andersom - Amsterdam